Gezondheid is meer dan niet ziek zijn

Bron: http://www.peoples-business.nl/gezondheid-is-meer-dan-niet-ziek-zijn/

Gepubliceerd op 20 maart 2015

Erik van Lenthe, Directeur Noordoost Nederland van HumanCapitalCare

Een mens is meer dan zijn ziekte

Wanneer ben je gezond? Of beter nog: wanneer voel je je gezond? Arts-onderzoeker Machteld Huber promoveerde afgelopen december op een nieuw concept voor gezondheid. Volgens haar is de 60 jaar oude definitie van de WHO waarin gesproken wordt over ‘volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden’ niet meer van deze tijd. Het doet geen recht aan chronisch zieken en mensen met een beperking.

Eigen regie
Samen met de Gezondheidsraad en ZonMw formuleerde Huber een alternatief. Gezondheid gaat om het vermogen van mensen om zich aan te passen en de eigen regie te voeren, sprak zij in Medisch Contact. “Als je een slechte diagnose krijgt, ga je eerst onderuit en heb je zorg nodig. Maar wordt de aandoening chronisch, dan
krabbel je vaak weer op. De vraag is dan: ga je
je invalide voelen, of pas je je aan en leef je verder zonder dat de ziekte overheerst?”

Positieve gezondheid
Een mens is meer dan zijn ziekte is ook mijn eigen overtuiging. En dat las ik terug in het onderzoek: patiënten zien gezondheid breder dan anderen. Waar artsen bijvoorbeeld vooral kijken naar het medische aspect, vinden patiënten onder meer sociale contacten of een doel hebben in het leven net zo belangrijk, of belangrijker. Gezondheid heeft dus veel meer te maken met hoe je je voelt: kun je je aanpassen? Kun je zelf de touwtjes in handen houden? Functioneren, veerkracht en zelfregie staan centraal.
Op basis van het onderzoek zijn zes hoofd-
dimensies van gezondheid gedefinieerd:
• Lichaamsfuncties (bijv. klachten en pijn)
• Mentale functies (bijv. cognitief functioneren,
emotionele toestand)
• Spirituele dimensie (bijv. zingeving,
toekomstperspectief, acceptatie)
• Kwaliteit van leven (bijv. lekker in je vel
zitten, levenslust)
• Sociaal-maatschappelijke participatie
(bijv. sociale contacten, betekenisvol werk)
• Dagelijks functioneren (bijv. algemene
verrichtingen, werkvermogen)

Huber pleit ervoor dat gezondheid minder gemedicaliseerd wordt, en dat er meer gekeken wordt naar de andere aspecten. Gezondheid is veel meer dan (niet) ziek zijn. Ondanks ziekte is een kwalitatief hoogwaardig en zinvol leven mogelijk. Om verwarring te voorkomen met ‘gezondheid als afwezigheid van ziekte’ wordt voor de brede invulling de term positieve gezondheid gebruikt.

Duurzame inzetbaarheid
Patiënten willen dus een brede benadering, zelf de regie houden en meebeslissen. En dat is precies hoe wij al jaren naar onze dienstverlening kijken. Duurzame inzetbaarheid gaat ook over het totaalplaatje van een individu, over het functioneren op het werk, thuis en in de maatschappij. In optimale fysieke en mentale conditie. Begrippen die daarin een rol spelen zijn: leeftijd, gezondheid, werkvermogen, vitaliteit, stressfactoren, energiebronnen en verzuim. Samen met u en de medewerkers kijken we op basis van deze elementen hoe uw medewerkers functioneren en wat er beter kan zodat hun welzijn verbetert. Met als doel mensen vitaal te houden. Nu en in de toekomst. Wilt u weten hoe wij dit samen met u kunnen aanpakken? Neem gerust contact op met mij.

Kijk op www.humancapitalcare.nl.